Акумулатори - видове и особености

Всички знаете, че без акумулаторна батерия е практически невъзможно да подкарате колата си и за това в тази статия ще ви запознаем с неговата действие и същност.тунинг фарове

Интересно е да знаете, че първият прототип на акумулатор е изобретен през 1859 година от Гастон Планте, който е прочут френски физик и практик. От тогава до днес, акумулаторите доста са се променили, но основният им принцип остава същият, само размерите и формата са много по-различни малки. Трябва да сте наясно, че в началото си акумулаторът е представлявал така да се каже два два електрода.

За да ви запознаем из основи с акумулаторите ще припомним, че има 2 основни модела - тягови и стартерни, като стартерните са основно използвани в съвременните коли. Те захранват с ел. енергия запалителния модул на двигателя, подавайки по-голям ток за запалване на автомобила и имат по-високо съдържание на електролити. Стартерните акумулатори са по-мощни и имат значително повече кадмий и антимон в кутиите си.

Тяговите акумулаторни батерии се слагат в електромобилите и същността им е значително по-различна от тази на стартовите батерии, тъй като се налага да подават непрекъснато ток. Често те се използват и при доста електроуреди, като миксери.

Другата разлика в познатите ни акумулаторни батерии е в това дали са оловно-киселинни или алкални. Оловно-киселинните акумулатори дават напрежение от 12,6 V и амортизирането е в пряка зависимост от това дали плочите вътре в тях са износени. Алкалните акумулатори са значително по-издържливи, но и те се делят на 3 различни типа сребърно-цинкови, желязно-никелови и кадмиево-никелови.