Totul despre aromaterapie

Aromaterapia este o tehnica de relaxare naturala pentru reducerea stresului. Aceasta utilizeaza ulei de masaj esential pentru sustinerea sanatatii, a echilibrului fizic, spiritual si emotional. Desi actioneaza doar asupra mirosului, prin aceasta terapie se pot obtine efecte benefice neasteptate. Aromele placute ale plantelor, fructelor si radacinilor au fost din cele mai vechi timpuri folosite pentru capacitatea lor de relaxare. Extractele simple sau combinate pot fi adaugate in apa de baie, in uleiuri de masaj si lotiunile de corp sau pot fi vaporizate in aerul inspirat.

Cum functioneaza aromaterapia?

Moleculele inhalate din aceste uleiuri esentiale stimuleaza nervul olfactiv trimitand astfel mesaje sistemului limbic al creierului ( centrul invatarii, al memoriei si al emotiilor ).

Metode de aromaterapie

In ultimul timp, aromaterapia a devenit foarte populara datorita dezvoltarii centrelor wellness si spa-urilor, de aceea tot mai multe companii produc si comercializeaza uleiuri esentiale menite sa vindece prin puterea aromei lor.

Inspiratie

Cea mai folosita metoda de aromaterapie este cea prin inspiratie. Uleiurile esentiale se pun intr-o lampa de aromaterapie sau intr-un vas cu apa calduta pe calorifer. Aparatele destinate folosirii in aromaterapie sunt foarte usor de utilizat, ele sunt incalzite prin intermediul direct al unei flacari sau electric. Bolul aparatului trebuie sa fie mai mare pentru a evita evaporarea rapida a apei si arderea uleiului. Distanta de la flacara la bol trebuie sa fie de 10 cm deoarece apa nu trebuie sa fiarba, ci trebuie sa ramana la o temperatura de 50 – 55 de grade pentru a nu schimba efectul si mirosul uleiului.

Daca nu te incanta ideea de a folosi lumanari si iti este teama de a lasa o flacara nesupravegheata, atunci poti opta pentru aparatele electrice de aromaterapie. Aroma difuzoarele au un pret destul de mare, insa au si alte functii pe langa aceea ca produc unde ultrasonice pentru a vaporiza apa si uleiul, acestea pot fi setate pentru a crea modul ambiental dorit ( mono sau policrom ) si au timp de operare intre 30 si 180 de minute.

In sezonul rece este recomandata utilizarea acestui tip de aromaterapie chiar si de mai multe ori pe zi, deoarece putem reduce raspandirea microbilor in aer si putem sa ajutam la intarirea sistemului imunitar.

Inhalare

O forma mai avansata a inspiratiei, aceasta metoda este folosita de catre persoanele cu probleme respiratorii, tuse, bronsita, respiratie grea.

Baie cu arome

Aceasta metoda este benefica deoarece uleiurile esentiale ajung la creier in primul rand prin aerul si aburii din baie, iar in al doilea rand sunt absorbite prin piele, ajungand astfel in circuitul sanguin si in final in diferite tesuturi sau organe. Baia cu arome aplicata numai la anumite parti ale corpului trateaza cu succes eczemele si micozele picioarelor.

Ungere

In cazul bolilor reumatice, contuziilor, luxatiilor sau a bolilor respiratorii, se recomanda ungerea zonelor cu probleme cu uleiuri esentiale. Dupa caz, acestea pot avea efect de anestezic sau antituse si expectorant.

Compresa

Se recomanda folosirea compreselor reci sau calde cu uleiuri esentiale atunci cand suferim de dureri acute. De exemplu: colici, dureri menstruale, dureri de spate, reumatism. Se dizolva cateva picaturi in apa calda sau rece pentru a uda compresa.

Sauna si masajele in cadrul unui spa sau a unui centru wellness sunt benefice chiar si fara adaugarea uleiurilor esentiale, dar puteti folosi toate aceste produse naturiste pentru un plus de beneficii.

De multe ori leacul afectiunii tale se afla in natura, trebuie doar sa-l gasesti.