Основни видове акумулаторни батерии

Без акумулаторна батерия е невъзможно да подкарате колата си и за това сега ще ви запознаем с неговата същност и действие.

Може би не знаете, че първият прототип на акумулатор е създаден през далечната 1858 година от Гастон Планте, който е прочут френски физик. От този момент до днес, акумулаторите доста са се изменили, но принципът им остава същият, само формата и размерите са значително по-различни малки. Нужно е да сте наясно, че в самото си начало акумулаторът е представлявал така да се каже два електрода.

http://auto-masla.com/oils/motorno-maslo.html

За да ви запознаем в подробности със съвременните акумулатори ще ви припомним, че има два основни модела - тягови и стартерни, като стартерните са основно използвани в съвременните коли. Те обезпечават с ел. енергия запалителния модул на автомобилния двигател, подавайки по-голям ток за запалване на автомобила и имат по-високо съдържание на електролити. Стартерните акумулатори са по-мощни и имат доста повече кадмий и антимон в кутиите си.

Тяговите акумулатори се слагат в електромобилите и същността им е по-различна от тази на стартовите, тъй като се налага да подават непрекъснато ток. Те се ползват и за доста домакински електроуреди, като миксери.

Друга разлика при използваните от нас акумулаторни батерии се корени в това дали са оловно-киселинни или алкални. Оловно-киселинните акумулатори подават напрежение от 12,6 волта и амортизирането е в пряка зависимост от това дали плочите вътре в тях са износени. Алкалните акумулатори са по издръжливи, но и те се делят на 3 различни типа кадмиево-никелови, желязно-никелови, сребърно-цинкови.