Цели, същност и основни видове автомобилни акумулатори

Без акумулаторна батерия е практически невъзможно да подкарате колата си и затова сега ще ви запознаем с неговата действие и същност.

Сигурно ще ви е интересно да научите, че първият „старовремски" прототип акумулаторната батерия е изобретен през 1858 година от Гастон Планте, който е прочут френски физик. От този момент до днес, акумулаторните батерии значително са се променили, но основният им принцип си остава същият, само формата и размерите са значително по-различни малки. Трябва да сте наясно, че в началото си акумулаторът е представлявал прост елемент от електричната верига, състоящ се от два електрода.

горивен филтър

За да ви запознаем в подробности с акумулаторите ще ви припомним, че има 2 основни модела - стартерни и тягови, като стартерните са масово използваните в съвременните автомобили. Те обезпечават с електричество запалителната система на автомобилния двигател, подавайки необходимото количество ел. енергия за запалването на автомобила и имат по-високо съдържание на електролити. Стартерните акумулаторни батерии са по-мощни и имат доста повече кадмий, калций и антимон в кутиите си.

Тяговите акумулатори се използват основно в електромобилите и същността им е по-различна от тази на стартовите, защото се налага да подават непрекъснато ток. Те се ползват и за доста домакински електроуреди, като миксери.

Друга разлика при използваните от нас акумулатори е в това дали са алкални или оловно-киселинни. Оловно-киселинните акумулатори дават работно напрежение от 12,5 волта и амортизирането е в пряка зависимост от това дали плочите вътре в тях са износени. Алкалните акумулатори са по издръжливи, но и те от своя страна се делят на три отделни типа кадмиево-никелови, желязно-никелови, сребърно-цинкови.