Care sunt cele mai bune centrale termice pe lemne?

Inainte de a va achizitiona o centrala pe lemne, este important sa cunoasteti cateva detalii despre acestea; detalii tehnice si functionale, care va vor ajuta sa luati decizia cea mai buna.

Centralele pe lemne sunt de 2 tipuri: centrale cu ardere clasica si centrale cu gazeificare.

Principalele componente ale unei centrale termice sunt: cazanul, supapele de siguranta, vasul de expansiune, vana termica de securitate, pompele de circulatie si preparatorul de apa calda menajera.

In cazul in care optati pentru o centrala termica cu gazeificare, veti beneficia de un cazan si de o camera de ardere pentru lemne, spatioasa. In cazul acestor tipuri de centrale termice, poluarea este mai reduse fata de centralele cu ardere clasica.

Desi afara sunt 30 de grade, vreme frumoasa, cu totii stim ca vor veni si temperaturi foarte scazute, ca vine iarna si odata cu ea, trebuie sa ne pregatim si rezervele de lemne pentru foc. Ne referim aici, la cei care dispun de o centrala pe lemne.

Este important sa stiti ca intr-o centrala cu gazeificare trebuie sa introduceti numai lemne uscate, ce trebuie cumparate inainte cu 1 an sau chiar 2 si depozitate intr-un loc acoperit, prin care aerul sa circule din lateral. In cazul centralelor cu ardere clasica, acestea "primesc" si lemne neuscate, verzi. Dezavantajul este in schimb, cazanul; acesta se curata mai greu, iar camera de ardere are dimensiuni mai reduse.

In vederea achizitionarii unei centrale pe lemne, trebuie tinut cont de urmatoarele:

- Cazan si puterea acestuia

Cazanele prezinta puteri diferite, iar alegerea se va face in urma unui calcul al necesarului termic al locuintei.

- Radiatoare si conducte

Acestea au si ele o mare importanta, asadar, alegerea lor trebuie trebuie facuta cu grija. Recomandam alegerea tevilor de cupru, care sa reziste la temperaturi de peste 90 de grade.

- Cosul de fum

Nu trebuie nicidecum ignorat, prin el se va evacua gazele rezultate in urma arderii lemnelor, prin fenomenul numit tiraj. Burlanul dintre sursa de caldura si cos trebuie sa fie cat mai scurt si sa fie in panta.

- Boilerul

Alegand un boiler cu capacitate mare, va fi nevoie de mai multi timp pentru incalzirea apei din el, insa daca in locuinta exista numeroase persoane, acesta va fi necesar.

Pentru a functiona eficient, o centrala termica trebuie sa ajunga la 60 de grade Celsius, temperatura. Cam acestea sunt lucrurile de care trebuie sa tineti cont inainte de a va achizitiona o centrala termica pe lemne.