Mit tesz egy tanácsadó szakpszichológus?

Mit tesz egy tanácsadó szakpszichológus?

A tanácsadó szakpszichológus tanítás ráépül a lélekgyógyászatra. Ez a pszichológia egy területe, ami részben hasonlít az alaptudományhoz. A tanácsadó szakpszichológus ötletet nyújt a hozzá fordulóknak, mialatt a lélektani eszközeire épít. Ez az útmutatás lehet társas, lehet az szerepek megbeszéléséről, azonban akár egy kicserélt élethelyzet feldolgozása is. A gondok legtöbbször olyan bonyolultak, hogy akár mind a három példaként felsorolt élethelyzet is érintve lehet. Például egy baba jövetelével egészében megváltozik a szülők világa, hiszen a feleségből édesanya is, a házastársból szülő is lesz és egy ilyen átállás nem mindig könnyű. Ám ilyenkor nem csak ez a probléma, hanem az is, hogy egy teljesen átalakul a szülők élete, amit nem biztos, hogy megfelelően tudnak átélni. Ám ez csak egy példa, a tanácsadó szakpszichológus minden élethelyzetben akar Önnek segíteni, amennyiben Ön is kész magának segíteni.
Milyen egy budapesti pszichológus?
Milyen egy budapesti pszichológus? Kicsit különböző, mint egy gyógyító. (Bár a két helyzet között sok azkapcsolódás, így a test és a lélek egészsége nagyon összeér.) De az utóbbi teljesen ismerni fogja azt, hogy Önnek mire van szüksége ahhoz, hogy teste egészségét megőrizze, hogy elkerülje a kórokat. Egy budapesti pszichológus helyzete már kicsit nehezebb. Ugyanis a lélek vágyai legtöbbször nem világosak, és nehezen beláthatóak. Pl. amíg a sok ember jól felfogja azt, hogy miért káros a cigizés, addig nagyon kevesen fognak szembenézni vele, hogy miért káros egy viszony. De egy budapesti pszichológus nem fog Önnek olyan egyértelmű útmutatást tenni, mint egy doktor. Ott a célpont az együttgondolkodás, a probléma átbeszélése, hogy legyen valaki, akivel Ön jól érzi magát és szorongás nélkül elmesélheti a bajait, emócióit és gondolatait. A budapesti pszichológus egy ilyen társ lesz.
Egy rendszert néz a párkapcsolati pszichológia
A párkapcsolati pszichológia egy külön típusa a lélektannak. Lényege, hogy a középpontban nem egy egyén áll, hanem egy tervezet, amit a pár két tagja alkot. A kapcsolati lélekgyógyászat a köztük lévő diszfunkcionális kommunikációt, a nem megfelelően kielégített érzelmi igényeket és a másiknak sérüléseket okozó szokásokat boncolja. Szokták mondani, hogy egy kapcsolathoz két ember kell. A lélekgyógyászat is ezt gondolja, ugyanis a kapcsolati gondokért a legritkább esetben lehet csak az egyik félt okolni. Ha viszont valamelyik pár nagyon komoly lépéseket tesz, akkor is előkerül a kérdés: élettársa miért ez az alakot határozta? Mi miatt akarja, hogy pusztítsa magát belsőleg, végleges esetekben testileg is? A párkapcsolati pszichológia ezekkel a gondokkal is foglalkozik.