Guide för dig som vill Odla chili

Här tillåts ni några enkla förslag, så ni kan skörda redan i sommar.

Främst utav allting så måste man fixa sig några kanon frösorter. Det simplaste är att promenera åt en välsorterad mataffär och anskaffa en färsk alternativt torkad ras såsom man gillar. Det är enbart att pilla loss fröerna, och låta de där torka några dagar. Sen kan dom stoppas i jord.

Chili finns inom många skilda färger, form och styrka, så vill man ha några utstickande sorter såsom icke är så vanliga i våra chilifröshoppar, får man förse fröer på annat håll.

te.x hos Tummelsta Chili. Tänk på att när ni odlar chili finns det mycket av olika roliga sorter att prova på

Plantering

Slutet utav januari är en enastående tid att sätta igång. Vi brukar tillämpa små plastkrukor som är fem x 5 cm. I var kruka lägger vi 2-3 chilifrön. Krukorna ställer vi inom ett minidrivhus, som vi innehar på ett hett plats. Mestadels gror fröerna inom ett par veckor.

När väl grodden kommer upp, så är det viktigt med solljus. Annars blir plantan klen samt mager. Ett ljust ruta, ovan ett element är den passande platsen. Vi använder också speciallampor som tillägg, för att ge dom en så toppen påbörjande såsom möjligt.Jorden vi använder är fullt allmän såjord. Det har fungerat alldeles prima för oss.

Omplantering

När du kommit så här pass långt i ditt odla chili projekt.

När plantorna befinner sig omkring 15 centimeter så är det god tid att skola om i större kruka. Det är oftast inom två mån.

Främst kontrollerar vi att rötterna är bra utvecklade. Vanligtvis brukar de smita ut lite ur hålet i botten. Dom nya krukorna såsom vi använder har en diameter på tio centimeter. Plantera icke i för stora krukor, det verkar hindra rotbildningen.

När plantorna är omkring trettio centimeter planterar vi om i större krukor. Observera än en gång över att rotsystemet är bra utvecklat.

Dom nya krukorna är djupa samt trettio till fyrttio cm i diameter. Vi innehar 3 tiill 5 chiliplantor i varje kruka, men det beror på platsbrist. Storleken varierar tämligen ordentligt emellan de olika sorterna. En del blir Trettio till fyrttio cm höga, medans andra blir många meter.

I idealfallet så skall man innehava en planta i varje kruka. Anledningen till att jag inte lever såsom jag lär ut är att det är så flertal olika sorter jag vill pröva.

Det är betydelsefullt att krukorna är ordentligt avlånga. Det kommer behövas därför att rotsystemet skall kunna kånka odla grönsaker upp växt och frukt något senare.

Näring

I mitten av maj börjar vi bidra gödning - dito föda såsom till tomatplantorna. Vi börjar med små doseringar. I princip samtidigt brukar första blommorna anlända.

Utflyttning

I maj-juni börjar vi vänja plantorna med att stå ute på balkongen. Solen är himla kraftfull, och kan bränna sönder bladen ifall man inte är vaksam. Så håll plantorna i skuggan, skyddade av starka vindar. Använder man fibernät, så klarar de sig utmärkt kontra sol och vind.

Om en stund vaknar humlorna till liv, och pollinerar blommorna. Vill man bestå förvissad, så kan man pollinera tillsammans stötta utav fingrarna. Kort sedan har man sin första lilla chilipeppar.

Vattning

Varma sommardagar dricker plantorna avsevärt vatten. Det är ej sällsynt att man måste vattna både morgon samt afton. Dom vill icke simma i vatten, men jorden borde bli redigt fuktig. Det kommer behövas, samt det lär ni notera. Det är viktigt att du ej övervattnar era växter när du odlar chili, chili är icke så hållbar mot just övervattning.

Ohyra

En av de mer jobbigare problemen man kan råka när man odlar chili är ohyra.

Bladlössen älskar chilibladen. Vi tenderar konsumera en typisk såplösning därför att hålla dom frånvarande. Det fungerar fullständig bra.

Vi har samt drabbats av larver, som äter upp bladen på kort tid. Men dom brukar vi handplocka för att bliva av med.

Avkastning

Bästa sättet att utvinna när ni odlar chili

Vi brukar vänta så länge som genomförbart med att skörda.

Man kan skörda då chilin befinner sig gröna, men oftast blir smaken samt styrkan bättre om dom får mogna redigt.

Vi tenderar torka, frysa in, skapa såser och geléer samt alltsammans vi bara kan komma på tillsammans de skördade frukterna.

Kom ihåg att odla chili skall vara lajbans, innehar du frågor så hör av er till mig så ska jag prova bistå er.

Lycka till med chili odlingen!