Seiskan kaltaiset lehdet siirtymässä internetiin kuten myös matkapuhelimille

Erilaiset lehdet kuten Seiska ovat yleisesti olleet erittäin kilpailtu ala Ruotsissa ja Suomessa. Kilpailu ei taida olla keventymässä, kun nykyään yritysten on pakko ottaa huomioon lisäksi toiminta netissä. Seiska tyyppiset lehdet tulevat kohtaamaan uudentyyppisiä vaikeuksia kun vanhanmallisten lehtitalojen valta-asema onkin uhattuna.

Jos vertaillaan esimerkiksi tanskalaisiin, suomalaiset väestöryhmät näyttäisivät olevan innokkaita silmäilemään lehtiä, mutta siitäkin huolimatta ostavat klikkaa linkkii asiakkaat ovat vähentymässä. Samankaltainen ilmiö on nähtävissä myöskin uutisiin keskittyvien lehtien asiakasmäärissä. Sinnitelläkseen kovassa talouskilpailussa kustantamoiden täytyy pitää silmällä suomalaisten kulutustottumuksien muokkautumista ja laajentaa palveluja netissä.

Eräs keino lisätä asiakaskuntaa voisi luultavasti olla hakukonemarkkinointi. Enemmistö kuluttajista käyttää lähes päivittäin hakukonetta, näin mahdollisuus on massiivinen. Facebook on toinen jossa suome äidinkielenään puhuvia voisi nopeasti lähestyä. Seiska aikakauslehtien markkinoiminen vanhanmallisissa markkinointikanavissa on sitä vastoin vähenemään päin.

Markkinatilanne näyttäisi olevan edullisin kustantamoilla ,jotka ovat vuosien varrella hankkineet samalla lailla uskollisen joukon asiakkaita kuin esim. 7 päivää ja Gloria. Vaikeammassa asemassa ovat V8, Avotakka ja toiset pienemmät julkaisut, joilla on rajallinen asiakaskunta.Kova kamppailu onkin saanut aikaan sen, jotta houkuttelevia tarjouksia lehtijulkaisijoilta ilmestyy tiuhaan. Kamppailun paheneminen on suomalaislukijoille tietenkin hyvä juttu. Lehtitarjouksien hankkiminen ei tavallisesti ole simppeliä, kun usein halvin alennus on piilossa jollain erinäisistä kuponkisivuista.

Useammat tarjouksia listaavat saitit näyttävät Seiska aikakauslehtien alennuksia, jotka näyttäisivät olevan oikein puoleensa vetäviä. Monta kertaa lahjatuote voi olla hinnaltaan tilausjakson hintainen. Kustantamo on todennäköisesti laskenut, että Enemmistö alennuksen hyödyntäjistä ajautuu ko. julkaisun kestotilaajiksi, jolloin kalliimmankin tilauslahjan kustannus tulee moninkertaisena.

Seiska määräaikaistilauksen lähettäminen postitse tuntui olevan aikaisemmin melkoisen suosittua. Tämä oli todella hitaanlaista sekä hankalaa. Nykyään tilauksen saa toteuttaa internetissä, joten suoramyynti on varmaankin hiipunut reilusti. Internetissä luotu tilaus tallentuu heti kustantajan tietokantaan, joten tilausta ei ole tarvetta odotella useita päiviä.

Lehdet ovat yhä suuressa murroksessa. Tuoreena haasteena voidaan ajatella kännykkänetin suosiota. Artikkelien vieminen nykyaikaisille puhelimille eroaa suuresti aikaisemmasta, mihin kustantamot ovat totutelleet. Tulevaa kehityskulkua on varmaankin monimutkaista nähdä oikein, mutta uutta on varmuudella luvassa.