Plante-baserede kost med fisk, kan sænke risikoen for kolorektal cancer | Reuters

u000a(Reuters Health) - en plante-baseret kost kan sænke risikoen for tyktarms-og endetarmskræft, især hvis det indeholder fisk og skaldyr, finder en stor amerikansk undersøgelse.

Tidligere forskning tyder på, at vegetarer har en reduceret risiko for visse kræftsygdomme, hjertesygdomme, diabetes, forhøjet blodtryk og http://strike4change.com/archives/16 fedme. Den aktuelle undersøgelse, publiceret i JAMA intern medicin, tilbyder frisk indblik i de sundhedsmæssige fordele ved forskellige typer af plante-baserede kost.

"Vi var overraskede over at finde at pescovegetarians havde en betydeligt lavere risiko for kolorektal kræft end folk på andre vegetarisk kost," sagde bly undersøgelse forfatter Dr. Michael Orlich, assisterende professor i medicin og folkesundhed på Loma Linda University i Californien.Orlich og kolleger anvendte kosten spørgeskemaer, lægejournaler og kræftregistre for at undersøge sammenhængen mellem spise vaner og kræft prævalens i en landsdækkende udsnit af 77,659 syvende dags adventister, en religion, der fremmer en sund livsstil og afholdenhed fra ryge og drikke.

Efter en gennemsnitlig opfølgning på 7,3 år var der 380 tilfælde af tyktarmskræft og 110 tilfælde af endetarmskræft. Samlet set var i forhold til regelmæssig kød spisere, vegetarer 22 procent mindre tilbøjelige til at have kolorektal maligniteter, undersøgelsen fandt.

Pescovegetarians, som forskerne defineret som folk, der spiste fisk mindst en gang om måneden og kød mindre end en gang om måneden, havde den største risiko reduktion 43 procent.u000a u000aFor lakto-ovo-vegetarer, der forbruges æg og mejeriprodukter samtidig begrænse fisk og kød til mindre end en gang om måneden, var risikoreduktion 18 procent. Veganere, der spiste æg, mejeriprodukter, fisk og kød mindre end en gang om måneden, havde en 16 procent risikoreduktion.

Selv begrænser fisk og kød til en gang om ugen havde nogle fordele; semi-vegetarer havde en 8 procent risikoreduktion.

"Den trøstende takeaway er, at en person ikke behøver at være veganer og skære alle æg, mejeriprodukter og fisk til at få nogle fordele med hensyn til at reducere risikoen for kræft," sagde Dr. Leonard Saltz, chef for tjenesten gastrointestinale onkologi ved Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York. u000a u000aIfølge National Cancer Institute, vil ca 4,7 procent af mænd og kvinder blive diagnosticeret med tyktarm og endetarm kræft på et tidspunkt i løbet af deres levetid, baseret på 2009-2011 data.

Den nye undersøgelse er ikke afgørende, fordi det ikke tilfældigt vælge folk til at følge særlige diæter. Stadig, det tilbyder flere beviser til støtte for en kost ofte anbefales til forebyggelse af kræft, sagde Salz, der ikke var involveret i undersøgelsen.

"I graden kan du justere din kost så det er først og fremmest frugter og grøntsager samt fisk og skaldyr, det er sundere," Salz sagde. "Vi siger ikke du er at begå selvmord, hvis du har en cheeseburger, men det bør være en godbid, ikke en regelmæssig begivenhed."u000a u000aFlere næringsstoffer i fisk kan hjælpe med at beskytte mod tyktarms-og endetarmskræft, sagde Stacy Kennedy, en specialist i onkologi ernæring på Dana-Farber Cancer Institute i Boston.Fisk er høj i omega-3 fedtsyrer, som har været vist i tidligere forskning til at reducere inflammation og mindske risikoen for nogle typer af kræft, sagde Kennedy, der ikke var involveret i den aktuelle undersøgelse.Mange fede fisk er også en rig kilde til vitamin D, som har vist sig at beskytte mod tyktarmskræft og andre maligne sygdomme, sagde http://en.wikipedia.org/wiki/Health_care hun.

"At foretage små ændringer i din kost kan være virkelig nyttige for forebyggelse af kræft," sagde Kennedy. "For nogen allerede på en plante-baseret kost denne undersøgelse kan hjælpe med at informere deres valg om hvad man skal medtage i deres måltider, og for nogen, der spiser mere rødt kød det kan tilskynde dem til gradvist at skære ned på, og tilføje flere fisk og grøntsager."

Kilde: bit.ly/IZGqPC JAMA intern medicin, online 9. marts 2015. u000a