Så dyrt er det at bo i de største danske byer

Boligmarkedet i landets fire største byer, mest af alt i København, gløder lige for tiden. Flere og flere søger mød storbyerne, og det presser priserne op til et skyhøjt niveau, ikke kun boligpriserne, men også huslejepriserne.

 

- Lejeboligmarkedet har de senere par år været voldsomt under pres og er det stadigt, hvilket er med til at priserne på lejeboliger ryger i vejret, begrunder direktør for Lejebolig.dk Michael Eggert.

 

Ikke overraskende er det dog betydeligt dyrere at bo i København og Aarhus i forhold til Odense og Aalborg. Eksempelvis koster en etværelseslejlighed 5.508 kroner i København, hvor en lejlighed af samme type i Aalborg koster 3.550 kroner inde på BoligPortal.dk. Ifølge tal fra samme portal er der en procentvis forskel på 67 i huslejepriserne på etværelseslejligheder og toværelseslejligheder, når man sætter priserne i København og Aalborg op mod hinanden.

 

Med så høje huslejepriser kan det være dejligt – eller måske endda nødvendigt – at supplere privatøkonomien med et lån hos f.eks. LånLet i en kortere periode. Det er eksempelvis muligt at ansøge om et forbrugslån, da det er en hurtigt og nem løsning. Det anbefales dog, at man lægger et budget, inden man låner, samt at man sammenligner lånetilbuddene, så man får det bedst mulige lån med færrest mulige omkostninger. Låneudbyderne er lovpligtige til at oplyse om ÅOP, hvilket vil sige de årlige omkostninger i procent, der er knyttet til det enkelte lån.

 

Betaler du for meget i husleje?

Selvom huslejepriserne generelt er ret pebrede, er der trods alt et loft for huslejeniveauet. I hvert fald for de bygninger, der er bygget inden 1991. Ellers er der en række råd, som kan gøre én klogere på, om man betaler for meget i husleje.

 

- I boliger, der har fået for eksempel nyt badeværelse, nyt køkken eller termovinduer, må udlejer kræve mellem 1.100-1.200 kr. pr. kvadratmeter om året. Men er den ikke moderniseret, må udlejer kun kræve mellem 550-650 kr. pr. kvadratmeter om året, lyder det fra Jesper Larsen, som er cheføkonom i Lejernes Landsorganisation, i denne artikel fra finans.dk.

 

Hvis man har mistanke om, at man betaler for høj husleje, kan man klage til Huslejenævnet. Hvis man får medhold i sagen, og hvis man klager inden for 12 måneder, efter man har underskrevet kontrakten, har man ret til at få tilbagebetalt det samlede beløb, som man har betalt for meget i den periode. Hvis lejeperioden er mere end 12 måneder, bliver huslejen bare tilpasset et rimeligt niveau fremefter.