Norge økonomi artikler, Norsk økonomisk stoff, Norske økonomiske nyheter

Mange ønsker å leve det gode livet i Spania langs kystene. Mer sol, god mat og bedre helse. Ikke minst mildere vintertemperturer frister mange.

Middelhavsmat

NORSKE STØTTESPILLERE

 

Har du lyst, kan du faktisk nyte varmen samtidig som du lever som hjemme. Det finnes servicebedrifter innen de fleste bransjer for nordmenn, engelskmenn, tyskere osv. Reisebyråer, aviser,bakere, restauranter, leger, advokater, tannleger, bilutleie, husutleie, eiendomsformidling, skoler – kort sagt alt man trenger for å leve godt på sitt eget språk.

 

Mange som kommer nordfra er ”trekkfugler” – pensjonister som kommer ned om høsten og reiser hjem til 17.mai. De betjenes av et eget næringsliv bestående av mye yngre folk. Snittalderen på de som flytter fra Norge til Spania er faktisk i tredveårene.

 

KUNNSKAPER I SPANSK :

 

En del eldre vil nyte sin pensjon og er i sin fulle rett ved ikke å lære seg spansk. De anvender jo pengene sine i Spania – og spanjolene stiller ikke noe krav til språkkunnskaper. Når det gjelder det norske næringslivet, trenger jo dette spansk for leveranser, skatt og alle andre ting annet enn kundene. Dessuten får de også spanske kunder. Problemet for disse er ofte at de klarer seg så alt for godt på norsk eller engelsk, så det går tregt på spansk. Etter hvert lærer de fleste i de yngre generasjonene seg det lokale språket.

 

HELSE OG ERNÆRING :

 

salat_vgSpania har svært mye helsebringende å by på. Solen gir deg selvsagt mengder med D-vitaminer, som det viser seg at mange har mangel på i nordligere strøk. D- vitaminer er med på å stabilisere humøret og psyken og gjør deg rett og slett glad. Du finner mye av dette i fisk og skalldyr, som da fungerer som den aller beste form for helsekost. D-vitaminer er også en viktig faktor i forhold til å unngå benskjørhet. I disse dager er det mange diskusjoner om man ikke skal øke de anbefalte verdiene av nettopp D- vitaminer.

 

MIDDELHAVSKOSTHOLDET  :

 

Tenk om flere kunne tatt for seg noe av den flotte middelhavsdietten som Spania byr på. Helt topp ernæring! Solmodne tomater, mange spennende fiskearter, appelsiner rett fra treet og uten sprøytemidler og en masse andre gode grønnsaker og frukter som smaker himmelsk. Samt sunne typer olivenolje.

 

Middelhavsmat har vist seg å kunne forebygge en rekke livsstilssykdommer med unntak av alt det hvite brødet. Vin er også kjempesunt – men i riktige mengder! Spania har mye ”functional food”, det vil si mat som er tilsatt vitaminer. Dette er jo omdiskutert. Men du kan velge selv! Og i Norge inntar man jo vitaminer på flaske, det gjør ikke spanjolene.

 

 

For flere detaljer logge på http://www.settutenfra.net/