Dwangneurose oplossen

OCS is een angststoornis waarbij veel sprake is van angst en dwang. Dwangneurose is een andere naam voor OCS.

OCS is de afkorting van “obsessieve compulsieve stoornis”. Door veel psychiaters zal de aandoening tevens OCD worden genoemd. En dit komt weer omdat men in de Verenigde Staten en Engeland spreekt van “obsessive compulsive disorder”. Bij deze aandoening is de patiënt bang om een rampscenario te creëren.

Kenmerkend voor OCS is de angst om door de eigen nalatigheid een rampscenario te veroorzaken. De angst als zeer heftig ervaren. Daarom zijn er dwangrituelen om de angst te neutraliseren. De dwangrituelen kunnen een aanzienlijk deel van de tijd innemen.

Van dwang zijn er verschillende vormen. Veel patiënten met OCS "tellen" dwangmatig. Sommige mensen met dwang hebben een fascinatie voor een getal. Iets moet bijvoorbeeld altijd precies drie keer gebeuren. Een ander veel voorkomend ritueel is controleren. Bijvoorbeeld het overdreven vaak controleren of het portier van de auto wel op slot is. Veel mensen met OCS controleren ook steeds de gaskranen. Een patiënt kan zich voor de dwangrituelen schamen, waardoor hij of zij zich kan gaan terugtrekken.

Smetvrees is een bekend voorbeeld van OCS. De angst om besmet te raken is daarbij leidend. Het veelvuldig handen wassen en douchen is kenmerkend voor smetvrees. Veel patiënten raken ook trapleuningen niet aan.

OCS kan voor problemen op andere vlakken zorgen. Behandeling door een arts is van groot belang. Behandeling vindt vaak plaats door middel van cognitieve gedragstherapie. Ook is behandeling met medicijnen mogelijk. Of een combinatie. In het geval van medicijnen worden er doorgaans angstremmers voorgeschreven.

Een aanrader om te lezen is smetvrees. Het artikel leert hoe smetvrees is te behandelen. En u leert meer over de aandoening.

Het doel van gedragstherapie is het afleren van de dwangrituelen. Hiervoor zal men de situaties waar men bang voor is moeten nabootsen. Iemand met smetvrees mag bijvoorbeeld niet meer de deuren met de ellebogen openen. Zowel de patiënt als de behandelaar moeten daarbij geduldig zijn.

De specialisten zijn het erover eens dat OCS kan worden overgeërfd. Verder kunnen gebeurtenissen in uw leven het latent aanwezige OCS triggeren. Ook bij Gilles de la Tourette zien we veel dwang terug.