Sarma od mesanog mesa

Za pripremu 20 sarmi potrebno je: 20 srednjih  listova kiselog kupusa, 
500 g mešanog mlevenog mesa, 5 do 6 glavice crnog luka, 2 male kafene šoljice pirinča, jedna kašika crvene mlevene  paprike, 1 kašičica vegete, oko 200 ml ulja, seckani peršun prema želji i ukusu.
Iseckajte sitno crni luk i dinstajte ga na zagrejanom ulju dok ne postane staklast, ako je potrebno dodajte malu količinu vode. Dodajte mleveno meso i pržite dok  ne promeni boju uz neprestalno mešanje. Kada je meso promenilo boju dodajte vegetu, crvenu mlevenu  papriku (možete pomešati malo slatke i ljute ukoliko volite ukus ljutog u jelima) i  posolite po ukusu (ne smete previše da solite nadev ako je kupus već mnogo slan) dodajte i seckani peršun i pirinač ( pirinač možete malo prokuvati, al ii ne morate, ja ga lično nikada  ne prokuvavam jer se sarmice dosta dugo kuvaju, pa bi pirinač bio prekuvan.). Promešajte smesu  da se svi sastojci sjedine i pomerite  sa vatre

Od glavice kupusa odvojite lepe listove, pazeći da se ne pocepaju.Odstranite im zadebljanja. Za to vreme pripremljen nadev ostavite sa strane, da se malo prohladi. 

Uzmite jedan list kupusa,s avite jednu do dve  kašike nadeva, u zavisnosti kolike vam je veličine list i krenite da zavijate sarmu. 
Dno šerpe obložite listovima kupusa koji nisu bili pogodni za uvijanje sarme  i poredjajte sarmice. Sarme moraju biti redjane skroz jedna uz drugu, kako se tokom kuvanja ne bi otvarale id a nadev ne bi iscureo iz njih.. Zalijte vodom toliko da sarme ogreznu  i krčkajte na laganoj vatri. Sarme se dugo kuvaju, na laganoj vatri, pa je vreme kuvanja oko 3 sata.Tokom kuvanja proveravajte da li sarme nisu ostale bez tečnosti, i ako jesu,dodavajte im po malo vode da ne bi zagorele. 
Skuvane sarme možete po želji zapržiti . Za zapršku za 20 sarmi vam je potrebno: 2 kašike brašna, 1 kašika mlevene paprike i 2 dl vode.
Brašno i mlevenu papriku razmutite u vodu. Sarmu zaliti pripremljenom smesom pred kraj i krčkati je još 15 minuta. Zapecite je u rerni.
Ukoliko se odlučite ipak za pravu, toplu zapršku, biće vam potrebno: 80 ml ulja, 2 kašike brašna, 1 kašika crvene mlevene paprike.
Zagrejte ulje, pa dodati brašno i papriku, to pržiti oko 5 minuta i sa time zaliti sarmu. Zapecite je u rerni.
Prijatno!