OCD stoornis

OCS staat voor “obsessieve compulsieve stoornis”. Men gebruikt ook regelmatig de afkorting “OCD”. In het Engels heet de aandoening namelijk “obsessive compulsive disorder”. In het hoofd van de OCS-patiënt spoken allerlei rampscenario’s rond, welke voorkomen moeten worden met het uitvoeren van dwanghandelingen.

Zo heeft men bijvoorbeeld de angst om de veroorzaker van een brand of ongeluk te zijn. De angst als zeer heftig ervaren. Daarom zijn er dwangrituelen om de angst te neutraliseren. Omdat de dwanghandelingen erg veel tijd in beslag kunnen nemen, is OCS een invaliderende aandoening.

Niet alle OCS-patiënten hebben even veel last van dwang. Wat veel mensen met OCS doen is dwangmatig tellen. Als men bijvoorbeeld de trap gebruikt, wordt het aantal treden geteld. Vaak iets controleren zien we ook bij veel patiënten terug. Iemand met controledwang zal bij het verlaten van de woning bijvoorbeeld meerdere malen controleren of de deur wel echt goed is afgesloten. Veel mensen met OCS controleren ook steeds de gaskranen. Door het controleren kan iemand te laat op afspraken komen.

Smetvrees is een bekend voorbeeld van OCS. De angst om besmet te raken door het aanraken van mensen of dingen speelt een centrale rol. Bestek dat door anderen is gebruikt, wordt daarom bijvoorbeeld niet door de patiënt gebruikt. Veel mensen met smetvrees zullen de deuren met de ellenbogen openen.

OCS wordt behandeld door een psychiater. Men kan een keuze maken uit verschillende methodieken. Over het algemeen kunnen de klachten flink de kop ingedrukt worden met angstremmers.

In het artikel smetvrees kunt u meer over OCD en smetvrees lezen. Een betrouwbare bron van informatie. En u leert meer over de aandoening.

Cognitieve gedragstherapie draait om het wegnemen van de dwangrituelen. Iemand met teldwang mag bijvoorbeeld niet meer tellen. Denk nu niet dat dit snel gaat. Een traject kan enkele maanden duren.

Het is mogelijk dat OCS wordt overgeërfd. Ook kan OCS worden getriggerd door de dingen die u meemaakt.