Tot mai multe persoane opteaza pentru colaborarea cu un arhitect

Foarte adesea clientii sunt rezervati in a comanda un studiu geotehnic. O cheltuiala de minim 200-500 Euro inainte de a avea un proiect macar, pare absolut inutila. Studiul geotehnic nu este inutil nici pe departe. Mai mult chiar, este una dintre cele mai importante piese necesare proiectarii unei bune constructii. Adancimea de inghet (pana la care in mod normal terenul ingheata in timpul iernii) este de cca 90 de cm in Romania, desi exista zone in care ea este mai mare sau ceva mai mica. Normativele de proiectare cer ca fundatiile sa intre in terenul de sub aceasta limita cel putin 10-15 cm. Sistemele de izolatii termice si hidrofuge se stabilesc prin proiect. Modul lor de realizare presupune respectarea unor principii de proiectare si a unor norme si normative.

Totul despre proiecte de case

Intr-adevar, daca este bine facuta, arhitectura reuseste sa stearga limita dintre arta (forma) si locuire (inteleasa ca utilizare, functiune); ideea ramane aceea a completarii, a echilibrului . Posesor al unor instrumente de exprimare din ce in ce mai diversificate, arhitectul este tentat adesea sa se multumeasca pe sine inaintea beneficiarului. Devine, in acest caz, mai importanta valoarea de reprezentare a constructiei pentru proiectantul dornic de afirmare si recunoastere decat modul in care constructia respectiva raspunde, in totalitatea ei, nevoilor si asteptarilor utilizatorului final. Asadar, pentru a o numi arhitectura, sculptura trebuie sa aiba calitatea de a fi locuita. Mai ales in cazul locuintelor insa, locuirea se indeparteaza ca sens de utilizare, ceea ce presupune o sensibilizare a proiectantului fata de lucrurile (formele, dimensiunile, materialele) cu care beneficiarul se identifica si care ii vor determina relatia cu spatiul locuirii. mai mult

Casele pe structura din lemn au devenit din ce in ce mai cautate la ora actuala. In primul rand acest sistem este cel mai avantajos din punct de vedere al costurilor. De exemplu, o casa de lemn cu regim de inaltime P+1E si suprafata desfasurata de circa 150, 160 mp ajunge in jur de 25.000 de euro, un cost redus fata de celelalte tipuri de structuri prezentate. Indiferent de tipul de structura ales, un proiect de casa trebuie sa fie in concordanta cu normele si prevederile legale ce se afla in vigoare in Romania. De multe ori, ca si proiectant sunt intrebat de beneficiari de ce am bagat atata armatura in structura (in cazul in care e vorba de o structura din beton armat sau zidarie portanta), acestia nefiind in cunostinta de cauza ca trebuie sa respectam prevederile din anumite stasuri si norme de proiectare . Proiectul de rezistenta pentru o casa se elaboreaza in conformitate cu anumite stasuri, norme si normative de proiectare. As vrea aici sa mentionez un aspect legat de fundatiile unei case. Daca vorbim de o casa fara subsol, de cele mai multe ori fundatiile sunt de tip talpi continue sub stalpi/pereti .