Tips Rancang Mandiri Honeymoon ke Bali

Ini ringkasan utk rancang otonom honeymoon ke Bali. Tidak perlu guna ejen alias travel company. Cuma demi bersusah-payah sedikit je. Trik ni menurut pengalaman sendiri rancang kamar madu ke Bali utk adikku. Dah selamat cukup pun dia ke Bali semalam. Hehe. Boleh membaca kisah panjang lebar Pilih Flight di Bali dalam Honeymoon dan Pilih Pondok Honeymoon di Bali.

Yang ini ringkasannya sewa kereta bali:

1. Seleksi cheapest flight to Bali.

Selalunya promo AirAsia betul2 the best, tapi masa ini Malindo dan MAS pula biar selalu super buat promotion. Especially pada waktu plan nak beli perasan lewat, i. e. sebulan sebelum nak fly.

dua. Guna Skyscanner as Shorcut.

Kalau sakit kepala nak check AirAsia, Malindo, MAS, Lion Air, Garuda dll satu-persatu, guna je Skyscanner. Semuanya isi destinasi dengan tarikh pilihan je. Kan mudah? Cuma pulih, kalau AirAsia harga karcis belum tercakup harga additional baggage.

3. Pilih Accomodation Pelbagai Cara

Sekarang terlalu banyak opsi untuk accomodation.

4. Request Honeymoon Deco for FREE

Memang banyak hotel kat Bali yang ada honeymoon package dalam suite, villa, romantic dinner, couple massage dan jenis-jenis la.

5. Cari Supir (kalau perlu)

Indonesia kadang sinonim beserta supir (driver). Memang ada pilihan utk sewa basikal/motor di Bali, tapi untuk short distance ok la. Lagipun bagi berbulan madu di Bali kan, manjakan diri sikit.

Untuk minimumkan kos, kecuali upah supir di Bali untuk dua hari pun cukuplah. Selebihnya explore secara motor or free shuttle yang tersedia. Kalau hotel takde free return transfer to lapangan terbang, boleh bayaran supir utk hari pertama/terakhir. Especially jika flight datang awal/berangkat tuntas.