Цели, същност и основни видове автомобилни акумулатори

Всички знаете, че без акумулаторна батерия е практически невъзможно да подкарате колата си и за това сега ще ви запознаем с неговата действие и същност.motul

Интересно е да знаете, че първият „старовремски" акумулатор е създаден през далечната 1859 година от Гастон Планте, който е прочут френски физик и практик. От тогава до днес, акумулаторите значително са се изменили, но основният им принцип си остава същият, само формата и дизайна са много по-различни малки. Нужно е да знаете, че в самото начало си акумулаторът е представлявал прост елемент от електричната верига, състоящ се от два два електрода.

За да ви запознаем в подробности със съвременните акумулатори ще ви припомним, че има 2 основни модела - тягови и стартерни, като стартерните са масово използваните в съвременните автомобили. Те захранват с ел. енергия запалителната система на автомобилния двигател, подавайки необходимото количество ел. енергия за запалването на автомобила и имат по-високо съдържание на електролити. Стартерните акумулаторни батерии са по-мощни и имат значително повече кадмий и антимон в корубата си.

Тяговите акумулаторни батерии се използват основно в електромобилите и същността им е значително по-различна от тази на стартовите батерии, защото се необходимо да постоянно определени количества ток. Те се ползват и за доста домакински електроуреди, като миксери.

Друга разлика при използваните от нас акумулатори е в това дали са алкални или оловно-киселинни. Оловно-киселинните акумулаторни батерии дават напрежение от 12,6 волта и амортизирането им зависи от това дали плочите вътре в тях са износени. Алкалните акумулатори са значително по-издържливи, но и те се делят на 3 различни типа сребърно-цинкови, желязно-никелови и кадмиево-никелови.