Туризъм по северните склонове на Рила планина и как да се изкачим до планинските върхари

Все повече туристи, които са отегчени от утвърдените и пренаселени маршрути и вече са открили красотата на девствено дивите кътчета, сега имат нова мания - високопланинския туризъм по северните склонове на Рила. Високопланинските маршрути на няколко стотин и дори хиляди метра надморска височина предоставят на туристите тръпката, която те търсят. Ако и вие сте от тези туристи, то тогава високопланинският туризъм е точно за вас. ваучери за море

Но почакайте, преди да започнете да мечтаете за върха на планината, първо и най-важно, което трябва да научите е как можете да стигнете до там. Високопланинския туризъм не е много по-различен от стандартния туризъм. Основната разлика е, че се изисква значително по-голяма издържливост и теренът, който ще изкачвате по-различен. Все пак нужната екипировка е почти същата, както и самата идея - да се забавлявате.

Системата на екипиране и обличане от три ката, която се прилага при нормалния туризъм е в пълна сила и при високопланинския. На кратко казано - пластовата система на обличане предлага 3 различни слоя от горни дрехи, които туриста е нужно да облече.

Започва се с базовия слой, който трябва да осигури сух и удобен микроклимат около вашата кожа. При високопланинския туризъм можете да облечете два чифта топло бельо с дълги крачоли и ръкави. Те трябва да са изработени от синтетични тъкани, не от вълна или памук.

Следващият слой слой, от който се нуждаете в Рила, е слой, който служи за изолиращ. Този пласт предоставя повече топлина от гореспоменатия и защитния слой, който ще обсъдим в следващия параграф.

И накрая е външният или защитния слой, който предлага добра защита от дъжда, вятъра, снега, леда и т.н.

Често е хубаво дори да се добави и четвърти пласт облекло - пласт за още по-добра изолация.

По върховете най-вероятно ще имате нужда и от защитни очила. При минусови и температури и заснежени склонове слепотата е много често явление, причинена от отблясъците на слънцето в преспите. Важно е също в слънчево време да носите очила за максимална защита от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето.